Zero Uitstoot tegen 2050

Op 23 juli wist VRT-NWS te melden dat de provincie Vlaams-Brabant beslist had géén vergunning toe te kennen voor de bouw van een (gigantische) gascentrale, goed voor een capaciteit van 875 Megawatt, in Vilvoorde. Wat voor Engie, maar vooral voor de plannen van de federale regering een enorme tegenvaller is: de nieuwe gascentrale moest immers helpen om het afkoppelen van de nucleaire centrales te compenseren. Dit was trouwens al de derde tegenslag. Eerder, in april, had ook de provincie Limburg de vergunning geweigerd voor een nieuwe gascentrale in Dilsen-Stokkem. En de plannen voor een grote gascentrale in het Antwerpse havengebied waren eerder ook al afgeblazen door de initiatiefnemer, chemiereus BASF.

Op 25 juli vond een andere journalist van de VRT het nodig om een bijkomend, kritisch, artikel te publiceren met de prangende vraag of de beoordeling van de provincie Vlaams-Brabant wel correct en objectief was verlopen. En of er misschien toch eerder politieke motieven gespeeld hadden? Want, zo onthult de journalist: bijna alle adviezen waren positief geweest, of dan toch in elk geval niet negatief. De conclusies van de “Provinciale Omgevingsvergunningscommissie” adviseerden in elk geval géén weigering van de vergunning, en dat advies wordt in 98% van de gevallen gevolgd door de gedeputeerden van de provincie. Deze keer dus niet. De journalist meent hieruit te mogen afleiden dat de vermelde argumenten voor de weigering, omtrent de risico’s van vervuiling, stikstofpollutie en CO2-uitstoot, eigenlijk maar “drogredenen” zijn. De ware reden is, volgens de journalist, dat de verantwoordelijke gedeputeerde een N-VA signatuur heeft, en dat de N-VA tégen de kernuitstap is. Iets wat trouwens door N-VA voorzitter Bart De Wever met zo veel woorden bevestigd werd: “Genoeg tijd en geld verspild door uitstelgedrag. Genoeg onzekerheid gecreëerd omwille van dogmatiek. Laten we de kernuitstap afschaffen en volop inzetten op een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiebeleid mét kernenergie.”

Is de beslissing van de provincie Vlaams Brabant inderdaad politiek geïnspireerd? Uiteraard! Om tot die conclusie te komen hoef je heus geen onderzoeksjournalist te zijn die geheime documenten heeft kunnen inkijken en nu met een opzienbarende onthulling kon uitpakken. Een klein kind had dit van kilometers ver kunnen zien aankomen. Dit was een voorspelbare mislukking. Vlaams minister voor Omgeving en Milieu, Zuhal Demir, had overigens lang geleden al laten weten niet zó maar toe te staan dat de federale regering de kerncentrales zou vervangen door vervuilende gascentrales op Vlaams grondgebied.
Maar goed: Engie kan nog altijd in beroep gaan tegen die weigering. Dat “beroep” wordt dan wel behandeld door… N-VA minister Demir. Het zal mij benieuwen.
Interessant om weten is in elk geval dat onder de huidige Vlaamse regering bijvoorbeeld de normen voor stikstofuitstoot door de landbouw heel zwaar verstrengd zijn. De kans dat een gascentrale, die ook een hoop stikstof de lucht in blaast, dan wél zou mogen, lijkt mij eerder klein.

Maar de onthulling dat de weigering politiek gemotiveerd zou zijn, is hoe dan ook totaal irrelevant. (En trouwens: in Limburg was het niet de N-VA die een “Njet” geformuleerd heeft.) Feit is dat zo’n gascentrale slecht is voor het milieu én voor het klimaat. We zijn nu al jaren bezig om onze elektriciteitsproductie ‘duurzamer” en “groener” te maken. Met de bouw van gascentrales wordt dat in één klap weer ongedaan gemaakt en schakelen we tóch weer over op fossiele brandstoffen. En dát nota bene op aansturen van de Groene partijen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het totaal niet begrijp.

Ik begrijp ook niet dat onze groene minister Tinne Van der Straeten het laatste rapport van het Internationaal Energieagentschap niet gelezen heeft: over de wereldwijde ambitie om tegen 2050 de uitstoot van CO2 volledig te bannen. “Net Zero by 2050” heet het rapport, en het beschrijft een “stappenplan” naar een volledig koolstofvrije energievoorziening tegen 2050. De essentie daarvan is, logischerwijze, dat we volledig moeten afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen. En dat we maximaal moeten overstappen op “duurzame” energie. Wind en zon, dus. Aangevuld met naar schatting zo’n 15% nucleaire energie om onze energiezekerheid, op ieder moment, te kunnen garanderen.
Dat zijn dus aanbevelingen van internationale energiespecialisten: aanbevelingen om tegen 2050 in onze energiebehoeften te kunnen voorzien zonder nog één gram CO2 uit te stoten.

En wat doet onze “groene” regering? Die wil stoppen met kernenergie, en die pleit voor het bouwen van nieuwe gascentrales in de plaats. Dat heet dan “een lange termijn visie”, zeker? Met het oog op de toekomst van onze planeet…

Reacties

  1. Er is ook goed nieuws voor de regering: de Europese Commissie heeft zopas haar akkoord gegeven om de gascentrales te subsidiëren, aangezien die nooit rendabel kunnen zijn.
    Eén zekerheid is er dus al: als die gascentrales er komen, zullen wij mogen bijbetalen om de verliezen te dekken. We zullen het wel merken aan onze factuur.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy