3x3 Fraude

Het is een hele geruststelling te merken dat het gerecht in België streng en rechtvaardig haar werk doet, en de bevolking op die manier afdoende beschermt tegen allerlei misdadigers en criminelen. Het geeft mij een héél veilig gevoel te leven in een land waar justitie zó efficiënt en nauwgezet werkt. Wij moeten heel zeker het land zijn met de laagste misdaadcijfers ter wereld, dat kan niet anders.

Zo heeft de federale politie nu, op vraag van de Belgische Basketbalbond nota bene, haar oog laten vallen op een spectaculaire fraudezaak. Een gigantische fraude die ons allemaal ongetwijfeld heel veel schade berokkend heeft, en die zonder overdrijven “staatsgevaarlijk” mag genoemd worden. Ik hoop dat ze die criminelen zwaar straffen. Levenslange opsluiting lijkt mij nog een te milde straf!

Waarover gaat het dan wel?” vraagt u zich misschien af. “Welke vreselijke misdaad moet hier aangepakt worden en met alle mogelijke middelen bestreden?
Verschiet niet: het gaat over de “3x3 Lions” die op een frauduleuze manier een ticket verworven hebben om te mogen deelnemen aan de voorbije Olympische Spelen!
Het aantal toegelaten landen voor de discipline “3x3 basketbal” was uiteraard beperkt: er mochten maar acht landen deelnemen bij deze Olympische primeur van het “3x3 basket”. Een (nationale) ploeg moest voldoende hoog op de “wereldranking” staan. Om in die ranking te klimmen, moest de ploeg blijkbaar “punten” verzamelen. Dat kon alléén door (internationale) wedstrijden te spelen en te winnen. Het puntensysteem was zó complex uitgewerkt dat niemand er nog aan uit kon, en de controle op de verworven “punten” was blijkbaar zo lek als een zeef. Onze nationale “3x3 mannen” zouden van het krakkemikkige systeem geprofiteerd hebben om zichzelf hoog genoeg op de ranglijst te katapulteren om naar Tokyo te mogen gaan. Ze hebben, naar het schijnt, in het systeem diverse overwinningen laten noteren voor wedstrijden die ze niet eens gespeeld hadden. Meer zelfs: wedstrijden die zelfs nooit hadden plaats gevonden. Op fictieve toernooien. Hoe zoiets mogelijk is, is mij een raadsel. Hoe kan je punten inbrengen voor een wedstrijd die nooit gespeeld werd? Is daar geen controle op? Moeten daar geen officials bij zijn? Zijn die wedstrijden niet officieel gekend? Kan iedereen zomaar een toernooi verzinnen en de bijhorende “overwinningen” noteren op de website van de Internationale Basketbal Federatie?

Als u het mij vraagt: die mannen moeten niet vervolgd worden voor fraude. Integendeel: ze verdienen een medaille voor hun creativiteit en vindingrijkheid. De manier waarop ze het hele systeem gebruikt (of misbruikt) hebben, is geniaal. Als er iemand is die moet vervolgd worden, dan is het de Belgische en Internationale Basketbalbond, en het Olympisch selectiecomité, wegens hun grote nalatigheid en slordigheid. Zeg maar: stuntelig amateurisme. En dat voor een officiële (inter)nationale organisatie! Op één of andere manier is men erin geslaagd om in 2019 op twee maanden tijd 27 fictieve toernooien te registreren op de website van de internationale basketbalbond FIBA. Het is dankzij de punten die ze op die toernooien zogezegd verzameld hadden, dat onze “3x3 Lions” mochten deelnemen aan de kwalificatietoernooien waarin ze hun ticket voor deelname aan de spelen hebben kunnen binnenhalen. Hun deelname was trouwens een onverwacht succes (naar Belgische normen): ze zijn vierde geworden.

Maar goed: het zijn tóch de basketters die van fraude beschuldigd worden en tegen wie een onderzoek gestart is.

En toppunt van hypocrisie: diezelfde Belgische Basketbalbond die onze justitie heeft ingeschakeld om een fraude-onderzoek te starten, heeft die bende “fraudeurs” dan toch naar het Europees Kampioenschap in Parijs gestuurd. Wat trouwens een afgang geweest is, want ze hebben er daar niet veel van terecht gebracht.

Dáár besteedt onze justitie dus haar schaarse middelen aan: aan een stel pientere basketters die ontdekt hebben hoe slecht het hele systeem werkt en hoe onzorgvuldig er gecontroleerd wordt. Zouden er dan echt geen andere prioriteiten te bedenken zijn voor onze federale politie? Zijn er in ons land géén misdaden meer te onderzoeken waarvan de impact en het belang véél groter is? Als dát het ergste is wat in ons land fout loopt, dan mogen wij ons héél gelukkig prijzen !

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy