Voedselverspilling

Eén van de (vele) kwalijke uitwassen van onze moderne Westerse samenleving, is de “wegwerpcultuur”. Alles wat we kopen is bijna per definitie bestemd om na (te) korte tijd weer weg te gooien. We kopen kleren die we maar één keer dragen. We kopen gebruiksvoorwerpen die na korte tijd niet meer voldoen of niet meer naar behoren werken (ook al omdat ze gemaakt zijn om niet lang mee te gaan), en we vervangen die dan maar door een nieuw toestel omdat we geen zin hebben om het oude te laten herstellen (of omdat de herstelling méér kost dan een nieuw). We kopen dure gadgets die we na een jaar al vervangen door een meer prestigieus exemplaar, omdat we het al beu zijn of omdat onze vrienden een hippere versie hebben…

Maar het ergst van alles is misschien wel de immense voedselverspilling. Volgens een schatting van de “Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties” zou minstens een derde van het geproduceerde voedsel verloren gaan of verspild worden. Dat komt neer op ongeveer 1,3 biljoen ton per jaar: 1.300.000.000.000.000 kilogram. In onze Westerse maatschappij zou elk jaar ongeveer 100 kilogram per persoon verloren gaan in de consumptiefase, dus nadat we het gekocht hebben: dat is voedsel dat wij gewoon weggooien. Wij verspillen in onze Westerse wegwerpmaatschappij het equivalent van de totale voedselproductie in Afrika.

En dan lees ik dit: “Al meer dan 200 producten zijn uit de winkelrekken gehaald door de aanwezigheid van ethyleenoxide. Dat zegt het Voedselagentschap (FAVV) en bevestigt handelsfederatie Comeos. Daarmee is het volgens supermarktketens de grootste terugroepactie ooit. De producten voldoen niet aan de Europese normen, omdat er ingrediënten in zitten die in contact gekomen zijn met ethyleenoxide.” Het gaat om massa’s voedsel dat uit de winkelrekken gehaald wordt en vernietigd wordt, of dat geproduceerd werd en zelfs niet eens meer aan de winkels mag geleverd worden.

Waarom? Omdat er bij de productie van sommige ingrediënten, waarvan er enkel sporen in het eindproduct overblijven, ethyleenoxide gebruikt werd. En volgens de Europese richtlijnen is het gebruik van die stof verboden. Want ethyleenoxide kan kankerverwekkend zijn bij langdurig gebruik in grote hoeveelheden. U leest het goed: het kan kankerverwekkend zijn als het product in grote hoeveelheden zou geconsumeerd worden gedurende een lange tijd. Volgens een woordvoerder van het Federaal Voedselagentschap: “Als je dagelijks in grote hoeveelheden jaren aan een stuk producten met ethyleenoxide consumeert, kan er een mogelijk risico zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld kanker.” Maar hier spreken we over minuscule sporen van het product, in voedingswaren die we nu niet direct dagelijks in grote hoeveelheden binnen slokken. Een woordvoerder van de Federatie van de Belgische Voedingsindustrie reageert dan ook nogal sceptisch: “De producten moeten uit de rekken gehaald worden zodra er ethyleenoxide wordt gedetecteerd in één ingrediënt ervan, ook als er in het eindproduct geen enkel spoor meer van is.”
Al die voedingsproducten gaan dus verloren, en dat komt bovenop onze grote berg van verspild voedsel. Enkel en alleen omwille van een soort preventieve Europese regel. In andere continenten is het gebruik van ethyleenoxide trouwens helemaal niet verboden; die beperking geldt alléén bij ons.

Het is op zich wel lovenswaardig dat de Europese leiders zó met onze gezondheid begaan zijn. Maar dit is er toch wel vér over! Een mens zou denken dat men hier toch wat “pragmatischer” zou kunnen mee omgaan. Men had het “proportionaliteitsprincipe” kunnen laten spelen, waarbij de vraag gesteld wordt of de negatieve impact van de maatregel niet erger is dan de mogelijke gevolgen als men de maatregel niet zou nemen. Het antwoord daarop is overduidelijk: “Inderdaad!” Maar “pragmatisme” is aan de Europese instellingen blijkbaar niet besteed. Die worden gestuurd door een hersenloze en blinde, starre bureaucratie die het contact met de realiteit al lang verloren is.

Althans… ik hoop toch dat dit alléén maar een bureaucratische blunder is, en dat hier geen verborgen agenda achter zit.

Het gevolg is in elk geval dat de getroffen producenten gigantische kosten hebben moeten maken om die producten weer uit de winkelrekken te halen en te laten vernietigen. Het laat zich raden dat wij uiteindelijk voor die kosten zullen moeten op draaien. Wie dus in de nabije toekomst één of ander ijsje in de supermarkt zal willen kopen, die zal het wel merken aan zijn afrekening.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Welcome Home

School

Diagnose