Betoging tegen Corona-Maatregelen

Ze waren met 35.000 (volgens de politie) bij de betoging tegen de Corona-maatregelen, op 21 november. Volgens de organisatoren waren ze met 55.000. In elk geval véél meer dan men voorzien had. Het verzet tegen en de onvrede over de Corona-maatregelen is blijkbaar véél ruimer verspreid dan men verwacht had. Want die 35 of 55 duizend zijn diegenen die de moeite hebben genomen om naar Brussel te komen; een veelvoud daarvan is evengoed dezelfde mening toegedaan maar wilde of kon niet de moeite opbrengen om te gaan betogen.

Onze regering was toch even van haar apropos door die hoge opkomst. Men was er altijd vanuit gegaan dat alléén de rabiate antivaxers en de anarchisten écht tegen zouden zijn. Dat is een misrekening gebleken, en dat zou onze verantwoordelijken misschien toch aan het denken moeten zetten. Is er wel degelijk nog een draagvlak voor alle maatregelen? Zijn de opgelegde maatregelen wel de goede? Het is in elk geval duidelijk dat héél veel mensen het allemaal kotsbeu geworden zijn. Wat zeker voor een deel de schuld is van de reguliere media die altijd maar blijven hameren op diezelfde nagel: dat wie zich niet aan de maatregelen houdt en/of zich niet laat vaccineren, ofwel een idioot is ofwel een misdadiger. Veel mensen krijgen stilaan genoeg van die haatpraat en die beschuldigende vingers.

Jammer genoeg hebben onze politici de boodschap niet zo begrepen. Volgens onze Eerste Minister zijn de mensen die kwamen betogen, misleid door de fake sociale media die twijfel zaaien en de mensen op foute gedachten brengen. Als er iets is wat Alexander De Croo nu net niet had moeten doen, dan is het wel die betogers wegzetten als naïeve prutsers die zich laten informeren door de “fake” media. Met zo’n boodschap gooit hij nog wat extra olie op het vuur. En wat hij beter ook nagelaten had, was zijn oproep om allemaal samen, eensgezind en solidair, dezelfde strijd te voeren tegen het virus. Hij is het immers geweest die als eerste begonnen is met het polariseren, het afwijzen van de ongevaccineerden. Hij is het geweest die bewust de bevolking verdeeld heeft in de goeie en de slechte. Hij is dus bijzonder slecht geplaatst om nu op te roepen tot “eensgezindheid”.

Helaas is de boodschap van de betogers grotendeels verloren gegaan in de aandacht voor de rellen die na de betoging losgebarsten zijn. Nee, ik ga niet zo ver gaan als sommige heethoofden die beweren dat de rellen door de ordediensten opgezet zijn; dat geloof ik niet. Het is nu eenmaal een spijtige evolutie dat elke betoging tegenwoordig voor een horde hooligans en professionele relschoppers een uitgelezen kans is om zich uit te leven. Ik vermoed dat die mannen er een “erezaak” van maken om bij elke betoging, wat ook de aanleiding moge wezen, boel te komen maken. Herrie te komen schoppen, vernielingen aan te richten, de confrontatie op te zoeken met de politie. En, wat volgens mij hun ware bedoeling is, aan het plunderen te slaan. Dat was nu weer zo met de Corona-betoging in Brussel, dat is al meerdere keren gebeurd bij de Corona-protesten in Nederland. En dat was eerder al gebeurd bij de klimaatbetogingen of bij de Black Lifes Matter betogingen of met de “gele hesjes”. Altijd zijn diezelfde bendes erbij en altijd zetten zij de boel op stelten en zorgen ze ervoor dat een vreedzame betoging compleet ontaardt. En altijd wordt er massaal vernield en (vooral) geplunderd.

Ze komen er meestal ook gewoon mee weg. Elke keer volgen ronkende verklaringen, en worden strenge maatregelen aangekondigd. Maar elke keer blijft het bij enkele aanhoudingen van één of andere loser die de volgende dag weer vrij komt. Het is pijnlijk om te zeggen, maar die relschoppers demonstreren beter dan wie ook dat onze justitie compleet faalt en machteloos is. Wat Van Quickenborne ook keer op keer mag komen beweren.

Zal deze betoging, en de betogingen die ongetwijfeld nog zullen volgen als de pandemie nog lang duurt, en nu de maatregelen nóg strenger worden, iets uithalen? Zal het een verschil maken of iets veranderen? Nee, natuurlijk niet. De regering, gesteund door de klassieke media en door de experten, is immers overtuigd van haar gelijk en zet alle tegenstanders weg als dom of misleid of onverstandig. Of zoals Alexander De Croo het formuleert “Ik begrijp de teleurstelling die er bij velen is, ook bij mij. We hadden niet verwacht dat we deze herfst nog op deze manier zouden moeten omgaan met de pandemie. Op zo'n moment moeten we elkaar net steunen en naar elkaar luisteren, op basis van correcte informatie en niet op basis van desinformatie die nog te vaak de ronde doet. We mogen ons niet uit elkaar laten spelen door een bijzonder kleine groep die misbruik probeert te maken van de twijfel die er bij sommigen is. We hebben één doel vandaag: vechten tegen het virus. Een gevecht tegen elkaar is het laatste wat we nodig hebben."

Niemand van de verantwoordelijken lijkt zich aangesproken te voelen door de boodschappen van de betogers, en bij niemand komt het besef dat die mensen misschien wel een punt hebben. Niemand wil voor zichzelf de vraag stellen of de opgelegde maatregelen inderdaad wel de juiste en correcte zijn. Hoewel het ondertussen toch voor iedereen duidelijk zou moeten zijn dat de huidige (en voorbije) aanpak niet bepaald veel resultaat heeft opgeleverd: we staan er nu nog slechter voor dan 10 maanden geleden…

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy