Nieuwe Paniek

Verdomme, hee! Ik had zó gehoopt de hele Corona-heisa toch stilaan de rug te kunnen toe keren en over interessante onderwerpen te kunnen schrijven. Maar het is mij niet gegund.

Want een nieuwe Corona-paniekgolf overspoelt de wereld: op 25 november heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alarm geslagen na de “ontdekking” van een nieuwe virusvariant in Zuid-Afrika. Een variant die blijkbaar (?) nog véél besmettelijker is dan de Delta-variant die heel Europa teistert en waar wij voorlopig zo te zien behoorlijk machteloos tegenover staan. Zowat alle landen hebben daarop de grenzen met Zuid-Afrika gesloten, maar de vrees bestaat dat die mutatie ondertussen toch al in andere landen verspreid is. (“Ook al bij ons” volgens professor Van Ranst.) Waarop de hele wereld in paniek geraakt is. Zo zijn bijvoorbeeld ook de aandelenkoersen de volgende dag overal in vrije val geraakt, uit angst voor de economische impact van die nieuwe virus-versie.

De reden voor de paniek lijkt dus de beangstigende boodschap van de WHO geweest te zijn: er zijn aanwijzingen dat deze versie de Delta-variant in Zuid-Afrika al aan het overheersen is. Dat zou te maken hebben met de ongezien sterke mutaties die optreden in deze variant (die ondertussen “Omikron” gedoopt werd; dat is de 15de letter in het Grieks alfabet): “De variant telt liefst 50 mutaties, waarvan 32 op de spike-eiwitten. Dat laatste doet zorgen baren, want die spike-eiwitten zijn de uitsteeksels waarmee het coronavirus menselijke cellen binnendringt.

Sceptisch als ik ben voor de aanhoudende stroom van nieuwe Corona-berichten, vraag ik me toch een paar dingen af. Wie heeft die boodschap zo gretig en zo haastig over de hele wereld verspreid? Wie heeft er baat bij een nieuwe paniekgolf? Waarom zorgt dit bericht überhaupt voor het uitbreken van een vlaag van paniek zoals we die in acht maanden niet meer gezien hadden?

Dat de Farma-bedrijven zich hierbij in de handjes wrijven, daar bestaat geen twijfel over. Maar ergens heb ik het ambetante gevoel dat er méér achter zit. Iets of iemand anders moet hier ook belang bij hebben. Want de Farma-reuzen hadden dit nieuws helemaal niet nodig: zij doen sowieso al gouden zaken, zelfs zoals het er vóór die paniekgolf voor stond, en ze zitten voor nog héél lange tijd op rozen. Maar als het niet de Farma-industrie is, wie of wat zit er dan wél achter de nieuwe paniek-opstoot? Ik heb er géén idee van. En dat bezorgt mij koude rillingen!

Ik begrijp trouwens ook helemaal niet waarom dit bericht aanleiding zou moeten zijn tot nieuwe paniek.

In tegenstelling met een jaar geleden zitten we immers in een bijzonder comfortabele positie. Een jaar geleden hadden we nog geen enkel wapen tegen het virus, nu hebben we een heel arsenaal aan vaccins die (zo blijft men benadrukken) “bijzonder effectief” zijn. Vaccins die, zo hebben de experten ons verzekerd, bovendien ook goed werken tegen alle mogelijke varianten, of die in elk geval bijzonder gemakkelijk aan te passen zijn om ook nieuwe varianten te lijf te gaan. Als de hele wereld (of dan toch het rijkere deel ervan) beschikt over een hele batterij vaccins die ons volledig beschermen tegen dit virus, in al zijn varianten, waarom is er dan reden tot paniek? Die is er niet, hee? Er is géén objectieve reden tot paniek.
Wat meer is: niet alleen hebben we nu al die vaccins, we hebben ondertussen ook al geneesmiddelen die ons beschermen tegen mogelijke zware effecten van het virus. We hebben verschillende versies van een “Corona-pil”. Onder de vorm van virusremmers, die verhinderen dat het virus zou vermenigvuldigen, zoals Remdesivir of Molnupiravir of Paxlovid. Of anders onder de vorm van “monoclonale antilichamen”. Dat zijn antilichamen die zich vasthechten aan het “spike-eiwit”, zodat het virus geen opening meer kan vinden om in onze cellen binnen te dringen. Ook daarvan zijn er al een aantal beschikbaar of in afwachting van goedkeuring, zoals Regkirona of Ronapreve. Die geneesmiddelen zouden de kans op ziekenhuisopname na besmetting met bijna 90% verminderen, en zouden zelfs preventief kunnen ingenomen worden. Wat betekent dat Covid eigenlijk gewoon een virusziekte zoals de andere geworden is, een soort griep waartegen we ons perfect kunnen verweren. Wie besmet is geraakt, neemt een pil, en alle gevaar is geweken. Waardoor de vraag zich opdringt: “Als we de geneesmiddelen hebben waardoor dit virus ons niet langer zwaar aanvalt en doodziek kan maken, waarom is er dan reden tot paniek?” Die is er niet, hee? Er is geen objectieve reden tot paniek!

Wat leidt tot de pijnlijke conclusie dat dit een kunstmatig gecreëerde paniekgolf is. Dat iets of iemand doelbewust paniek heeft gezaaid. En de hele wereld, de zogenaamde “experten” op kop, is in de val getrapt.

Een licht gevoel van paniek overvalt mij hierbij ook. Niet omwille van die nieuwe mutatie, maar wél omdat er iets vreemds gaande is waarvan ik de bedoelingen niet kan ontrafelen…

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy