Veel beter! Dankzij de Vaccins

Onze regering en de experten betonen zich dezer dagen erg bedreven in de “spagaat”. Aan de ene kant moeten zij ons overtuigen van de goede werking van de vaccins en van het nut van hun maatregelen, en dus willen ze ons bewijzen dat het, dankzij de vaccinaties en hun vastberaden aanpak, véél beter gaat met de pandemie. Aan de andere kant moeten ze ons overtuigen dat de situatie héél ernstig is, zodat we gemotiveerd blijven om alle maatregelen strikt te blijven volgen. Dat levert een erg moeilijke spreidstand op waar ze het heel lastig mee hebben. Gelukkig kunnen ze nog altijd op de media rekenen.

Dat deze “vierde golf” véél erger is dan verwacht, dat moeten ondertussen ook de politici en de experten erkennen. Maar via de klassieke media haasten zij zich stelselmatig om eraan toe te voegen dat het wél véél minder ernstig is dan bij de vorige “golven”. Met dank aan de vaccinaties.

Er is trouwens opnieuw een heuse campagne in de media gestart om de schuld voor deze vierde golf bij de niet-gevaccineerden te leggen. Waarbij men niet eens erg kieskeurig te werk gaat. Als Balthasar Boma beweert dat “de niet-gevaccineerden de motor zijn van deze vierde golf”, dan wordt dat klakkeloos overgenomen. Hoewel Balthasar Boma bij mijn weten géén expert is, en ook geen redelijke argumenten aandraagt. Maar dat hoeft blijkbaar ook niet in de oorlog tegen de ongevaccineerden.

De werkelijkheid is dat een vaccinatiegraad van 90% véél hoger ligt dan wat volgens de experten nodig was om groepsimmuniteit te bereiken. En de werkelijkheid is dat het aantal besmettingen totaal uit de hand is gaan lopen doordat alle beperkingen helemaal losgelaten werden voor zij die een Covid Safe Ticket konden voorleggen. Zelfs viroloog Steven Van Gucht heeft toegegeven: “Ik heb me nergens zó onveilig gevoeld als op die CST-events.” Het zijn dus vooral de mensen met een Coronapas die de motor zijn geweest van de hernieuwde opflakkering, en dat zijn nu net niet de ongevaccineerden.

Wat de experten en de media liever met de mantel der liefde bedekken, is dat de werkzaamheid van onze vaccins na zes maanden niet veel meer voorstelt. Het Janssen-vaccin is volgens de laatste bevindingen nog amper 13% werkzaam, wat dus eigenlijk géén bescherming meer is. Het Pfizer-vaccin zou ook maar 50% werkzaam meer zijn, en voor de 65-plussers zelfs nog véél minder. Dat er van de werkzaamheid van onze vaccins ondertussen niet veel meer overblijft, wordt niet expliciet toegegeven, maar wél impliciet erkend door de nadruk op de noodzaak van die derde prik, de fameuze “booster prik”.

Hoe dan ook: in de ziekenhuizen en bij de artsen lachen ze een beetje groen om de bewering dat het deze keer “niet zo erg is”. Zij ervaren dat toch nét een beetje anders.

De (officiële) cijfers spreken de stelling ook tegen dat het met deze “vierde golf” stukken beter meevalt dan bij de vorige. Ik heb de laatste cijfers hieronder eens in een tabel vergeleken met de cijfers op het moment van de top van de vorige golf. (De gegevens komen van de officiële website van Sciensano.)

 

15/04/2021

27/11/2021

Besmettingen (7-daags gemiddelde)

4.066

17.151

Aantal in ziekenhuis

3032

3494

Aantal op IZ

930

686

Sterfgevallen (7-daags gemiddelde)

39

37

Vaccinaties (volledig)

742.000

8.664.589

Als je bedenkt dat we nog ver van de top van de huidige golf zitten, dan kan je alléén maar concluderen dat het deze keer stukken erger zal worden dan bij de vorige golf in het voorjaar: Sciensano verwacht een piekbezetting van minstens 750, en misschien zelfs 1200 mensen op de Intensieve Zorg afdelingen. En dat terwijl er nu tien keer zo veel mensen volledig gevaccineerd zijn als toen.

En tóch blijft men halsstarrig volhouden dat de vaccins wel degelijk goed werken. Dat moet dan blijken uit gegevens die aantonen dat niet-gevaccineerden tot 10 keer meer kans hebben om op Intensieve Zorg terecht te komen dan iemand die gevaccineerd is.

Ik ben erg goedgelovig van aard, en wil gerust aannemen dat dit klopt. Maar daarmee zijn de onrustwekkende cijfers niet verklaard. Toch? Als de vaccins zó goed werken en ons zó goed beschermen, waarom zijn er nu dan 4 keer zo veel besmettingen als in april toen er nog bijna niemand gevaccineerd was? Waarom liggen er nu dan evenveel patiënten in het ziekenhuis en op IZ als in april, toen nog bijna niemand een vaccin gekregen had? Waarom sterven er nu opnieuw zo veel mensen aan Covid? Terwijl de vaccinatiegraad tien keer hoger ligt dan bij de vorige golf…
Op die vraag kan of wil niemand antwoorden. Behalve dan met het bekende refrein: “En toch werken de vaccins zeer goed.

Misschien mag die vraag gewoon niet gesteld worden? Maar dat veel mensen wel degelijk met die vraag zitten, blijkt uit de massale opkomst bij die laatste betoging tegen de Corona-maatregelen, en bij het veelvuldig zoeken naar antwoorden in de “fake” media. Als de regering een draagvlak wil behouden bij de bevolking, dan zouden de experten en verantwoordelijken er beter aan doen die vraag héél dringend te laten stellen én er een eerlijk antwoord op te geven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy