De Groote Oorlog

Oorlog” is iets wat de meesten van ons alleen kennen van in de films. Of van in de journaals. Het is hoe dan ook “ver van ons bed”. In Afghanistan, waar ze al 40 jaar oorlog kennen. In Jemen, waar de bevolking al bijna 20 jaar onder oorlogsterreur lijdt. In Syrië, waar een machtsgeile president zijn eigen bevolking laat bombarderen. In Georgië, in Ethiopië. En in nog veel andere, veelal vergeten, oorden. We zien de beelden op het nieuws. Af en toe, in elk geval, als Corona niet alle aandacht opeist. Maar we voelen er ons totaal niet bij betrokken. We zijn er nochtans wel degelijk bij betrokken, want veel van die oorlogen worden uitgevochten met wapens die wij, de Westerse landen, geleverd hebben.

Zélf hebben we nooit een oorlog meegemaakt. Gelukkig maar. Ik vermoed dat er niemand meer is die “de Groote Oorlog” gekend heeft. En ook de Tweede Wereldoorlog is voor de meesten van ons iets “van horen zeggen”. Alléén de 85-plusses weten uit ondervinding wat dat precies betekent: “oorlog”.

Daar zou dus binnenkort verandering in kunnen komen. Europa is méér dan 75 jaar van oorlogen gespaard gebleven, maar het gevaar is reëel dat die periode van “vrede” binnenkort voorbij is.

Het is de schuld van Poetin!” zal u zeggen. En dat vind ik ook. Zijn machtshonger is blijkbaar nog nauwelijks te stuiten, en die maakt hem blind voor de argumenten van het gezond verstand. Hij hanteert voor zichzelf een heel eigen, kromme, logica, die hem bijna onvermijdelijk naar een oorlog dwingt. In zijn logica heeft hij alleen maar de veiligheid van Rusland op het oog. En daarom kan hij niet tolereren dat een buurland lid zou worden van een “vijandige” alliantie. Omwille van die veiligheid overweegt hij daarom dat land, Oekraïne, binnen te vallen en in te lijven bij het Groot-Russische Rijk. Dan zal Oekraïne per definitie inderdaad nooit lid van de NAVO worden. Alléén creëert Poetin op die manier voor zichzelf een nieuw probleem. Want dan grenst bijvoorbeeld Polen aan zijn grondgebied, en Polen behoort wél tot die vijand. Om goed te zijn, en volgens zijn eigen logica, zou hij dan ook Polen (en de andere NAVO-lidstaten die aan Groot-Rusland grenzen) moeten binnen vallen. En dan zijn we vertrokken voor een oorlog waar heel Europa in meegesleurd wordt.

Maar het zou al te gemakkelijk zijn om de schuld alléén bij Poetin te leggen. Om ruzie te kunnen maken, moet je nog altijd met twee zijn. Het Westen zou ook anders kunnen reageren, natuurlijk. Bij voorbeeld door niet op de provocaties in te gaan. Helaas zitten militaire bevelhebbers, of staatsleiders in het algemeen, niet zo in elkaar. Het zijn allemaal, zonder uitzondering, “alfa-mannetjes”. Hanen in een kippenren. Stoerdoenerij zit in hun genen ingebakken. En dus gaan ze gretig op de provocaties in, en reageren ze met even dreigende taal. En met de opbouw van een legermacht aan de Westerse kant van de grens.

Waardoor we nu in de situatie beland zijn dat er rond Oekraïne een gigantische legermacht verzameld is. De Russen met honderdduizend soldaten en tanks en wat nog al, aan de Oostelijke kant. De NAVO (zeg maar de Amerikanen) met een vloot gevechtsvliegtuigen en andere zwaar tuig, aan de Westelijke kant. Dat het op die manier tot een confrontatie zal komen, is onvermijdelijk. Op één of ander moment wordt er aan één van de beide kanten iemand te nerveus en steekt, misschien zelfs ongewild, de lont in het kruitvat. En dan zijn we vertrokken zonder dat iemand de boel nog kan stoppen.

De kans dat wij nog eens een oorlog zullen meemaken, van dichtbij, is in die 75 jaar nooit zo groot geweest. En er is niets dat wij zelf kunnen doen om het te vermijden, want het wordt allemaal boven ons hoofd beslist.

Er staan ons harde en barre tijden te wachten, vrees ik. We kunnen alleen maar hopen dat er niet té veel kapot gemaakt wordt, en dat er niet té veel levens verspild zullen worden. Maar de wapenindustrie zal er in elk geval dan toch wel bij varen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy