Zijn de Belgen Mietjes?

Een merkwaardige vaststelling op de site van VRT-NWS op 27 januari: Engeland en Ierland en Denemarken schrappen zowat alle Corona-maatregelen. Hoe komt het dat het daar wél kan en bij ons nog niet? Om een verklaring te zoeken, hebben ze bij VRT-NWS “de cijfers” voor die verschillende landen eens naast die van België gelegd:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/26/coronamaatregelen-vergelijking-landen/

De conclusie was al gauw gemaakt: in Engeland en in Ierland zijn de besmettingscijfers al weer aan het dalen, de “vijfde golf” is er al voorbij. En daarom kan het daar wél al. Hoewel Steven Van Gucht vindt dat de Ieren toch te vlug gaan, en beter “meer geleidelijk” hadden versoepeld. In Denemarken daarentegen zijn de cijfers nog volop aan het stijgen, de “vijfde golf” woedt er nog in alle hevigheid, net als bij ons. Ook de ziekenhuisbezetting stijgt nog in Denemarken, net als in België. Maar dat aantal ligt in Denemarken wel maar half zo hoog als bij ons, en het aantal patiënten op Intensieve Zorg bedraagt in Denemarken maar een kwart van bij ons. Vandaar dat ook de Denen het risico durven nemen om drastisch te versoepelen, terwijl dat bij ons nog niet aan de orde is.

Waar ze bij VRT-NWS om één of andere reden niet blijven bij stilstaan, is bij de vraag waar die grote verschillen aan te wijten zijn. Dat de “vijfde golf” in Engeland en Ierland al voorbij is, komt gewoon doordat die daar vroeger begonnen is. Dat is logisch, en behoeft niet direct meer uitleg.

Maar waarom waren er op het toppunt van die vijfde golf in Engeland minder dan 3000 dagelijkse besmettingen per miljoen inwoners en in Ierland minder dan 5000? Terwijl dat er bij ons op 25 januari al ongeveer 4400 waren en de piek nog altijd niet in zicht is, hoewel België het meest en best gevaccineerde land van Europa is. Zou onze “top” niet lager moeten zijn dan die in Ierland, aangezien wij een hogere vaccinatiegraad hebben? Op die vraag geeft VRT-NWS geen antwoord. Dat gegeven wordt gewoon genegeerd. Vermoedelijk omdat het antwoord zou kunnen zijn dan de vaccinatiegraad geen enkel effect heeft op het aantal besmettingen door Omikron. Ook in Denemarken, eveneens een land met een erg hoge vaccinatiegraad, lopen de besmettingscijfers trouwens de spuigaten uit: daar zitten ze nu al aan meer dan 7000, maar ze testen er wel meer.
Nog vreemder wordt het als we de ziekenhuisopnames bekijken. In Engeland en in Ierland zijn die cijfers al aan het zakken, in Denemarken en bij ons stijgen die nog. Maar in Denemarken stijgen ze naar 158 per miljoen inwoners, bij ons zitten we al aan 296. In Denemarken hebben ze trouwens nooit een piek in de ziekenhuisbezetting gehad, wij wel: eind november zaten we ook al eens aan meer dan 300 Corona-zieken in onze klinieken. Vanwaar dat immense verschil? VRT-NWS legt uit dat er bij ons nu eenmaal veel meer ziekenhuisbedden zijn dan in Denemarken. En dan? Het is niet omdat wij veel bedden hebben dat die allemaal moeten gebruikt worden. Of wel? Je stuurt een patiënt toch pas naar de kliniek als die te ziek is om thuis te blijven? In Denemarken evengoed als bij ons. Of het zou moeten zijn dat wij Belgen gewoon “mietjes” zijn, kleinzerige klagers die bij het minste naar het hospitaal moeten, terwijl de Denen stoere Vikingen zijn die beter tegen een beetje ongemak kunnen…
Helemaal te gek zijn de cijfers van de opnames op Intensieve Zorgen. Geen enkel van die andere drie landen heeft in december 2021 een “piek” gekend in de bezetting van IZ, maar wij hadden er toen méér dan 70 per miljoen inwoners. Hoe dat komt? Geen idee. De redacteuren van VRT-NWS stellen zich daar blijkbaar ook geen vragen bij. Ook de huidige bezetting is in ons land véél hoger dan in die andere landen: bijna 32 bij ons, minder dan 18 in Ierland, 9 in Engeland, minder dan 8 in Denemarken. Hoe kan dat? Opnieuw: de vaccinatiegraad ligt in ons land bijzonder hoog, en de vaccins beschermen bijzonder goed tegen zware ziekte door het virus. Dan zou je toch verwachten dat de bezetting van IZ bij ons laag zou blijven. Of niet?

Jammer dat VRT-NWS gestopt is bij de vaststelling dat Engeland en Ierland de “vijfde golf” al gehad hebben, en wij nog niet. Ze hadden met die cijfers echt wel meer kunnen gedaan hebben, méér duiding kunnen gegeven hebben. Ze hadden de onderlinge verschillen toch grondiger kunnen bestuderen en bespreken? Ze hadden de slechte cijfers van ons land kritisch kunnen bekeken hebben, en ze hadden naar een verklaring kunnen gezocht hebben. (Al was het maar om de critici de mond te snoeren.)

Dat is toch wat objectieve journalistiek zou moeten doen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy