De Doos van Pandora

Ik vind het nog altijd verbijsterend hoe gemakkelijk Poetin zijn plannen voor de inval in en de verovering van Oekraïne heeft kunnen uitvoeren.

Vanuit militair oogpunt was het natuurlijk voorspelbaar. Het leger van Oekraïne is geen partij voor de overmacht van een gigant als Rusland, het is “David tegen Goliath”. En Oekraïne staat er ook helemaal alleen voor. Ondanks de vele steunbetuigingen krijgen zij van niemand enige echte hulp. De NATO, de Verenigde Staten dus, mogen en kunnen niet tussenkomen, want dat zou een rechtstreekse confrontatie tussen twee nucleaire grootmachten worden: een scenario dat te allen prijze moet vermeden worden, want de gevolgen daarvan zijn niet te overzien.
Maar het is vooral verbijsterend hoe weinig de rest van de wereld Poetin iets in de weg legt. Ja, er komen “massieve sancties”, een “nooit gezien pakket van strafmaatregelen” tegen Rusland, tegen Poetin zelf en tegen zijn medestanders. Maar die halen totaal niets uit: die stoppen de oorlog niet, die houden Poetin niet tegen. Meer zelfs: ze raken hem zelf niet eens. Zijn eigen (overvloedige) bezittingen heeft hij al lang in veiligheid gebracht. De man is tenslotte niet achterlijk: op het moment dat hij de plannen voor de aanval aan het voorbereiden was, was hij ook al bezig met het veilig stellen van zijn rijkdom. En dat geldt evengoed voor zijn naaste medestanders. Het gewone Russische volk, dat zal wél onder die sancties lijden, zo veel is zeker. Dat is altijd het geval: sancties tegen een land resulteren altijd in miserie en armoede en ontbering bij de bevolking. Zie maar naar wat in Afghanistan aan het gebeuren is. En ook wij, in het Westen en zéker in Europa, zullen de gevolgen van de sancties ondervinden: de energieprijzen die zullen ontploffen, tekorten aan bijvoorbeeld graan of aan de vele grondstoffen die Rusland ons zou moeten leveren, rampscenario’s voor bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn van de export naar Rusland, enzovoort. Kortom: zowat iedereen zal door die sancties getroffen worden, behalve zij die geviseerd werden…

Wie dit ondertussen allemaal geïnteresseerd en licht-geamuseerd zit aan te kijken, is de Chinese president Xi Jinping. Die heeft voor zichzelf heel zeker al de bedenking gemaakt: “Als het zó gemakkelijk gaat…” Voor hem klinkt dit als een “uitnodiging” om zijn plannen uit te voeren. Vroeger dan voorzien, en wellicht ook ingrijpender dan voorzien. De annexatie van de “opstandige provincie” Taiwan.

Wat zou hem nu nog tegenhouden? De angst voor sancties? Hij heeft een goed zicht gekregen op de mogelijke sancties die hem te wachten staan, en daar is niets bij waar hij zélf bang voor zou moeten zijn. Bovendien kan hij nu méér dan ooit ook rekenen op samenwerking met Rusland om de eventuele gaten op te vullen die er door de sancties tóch zouden komen. Maar méér nog dan Rusland is China zo goed als onaantastbaar, want het land heeft in de hele wereld, en ook in Europa, gigantisch veel geïnvesteerd: de Chinezen zijn de échte eigenaars van grote en vitale bedrijven en ondernemingen. Ook in Europa. Denk maar aan Volvo, dat geheel in Chinese handen is. Of aan de haven van Piraeus, de grootste haven van Griekenland. Men kan China economisch niet meer isoleren, want het Chinese kapitaal zit overal. In alle landen, in alle sectoren. Sancties zoals tegen Rusland zijn simpelweg niet mogelijk. En dat weet de Chinese president heel goed.
Een militair ingrijpen dan? Joe Biden heeft al verschillende keren zijn steun betuigd aan de Taiwanese regering. Maar militair ingrijpen kan hij evenmin als tegen Rusland, want ook China is een nucleaire grootmacht. Een rechtstreekse oorlog tegen China zal de wereld in een avontuur storten dat alleen maar fataal kan aflopen. En dus zal het bij Amerikaanse dreigementen blijven, waar de Chinese president zich niets hoeft van aan te trekken.
De vraag is dus niet zo zeer: “Wat houdt China nog tegen?” maar eerder “Hoe lang zal China nog wachten?

Poetin heeft met zijn agressieve plannen de “doos van Pandora” geopend. (Nu héél zeker met zijn dreiging om nucleaire wapens in te zetten.) Voor wie niet precies weet wat dat betekent: “De nieuwsgierige Pandora kan zich op een dag inderdaad niet meer inhouden en besluit de bijzondere doos te openen. Uit de doos vliegen alle rampen die de mensheid vanaf die tijd teisteren, zoals hongersnood, ziekte, aardbevingen en oorlog. Het onheil verspreidt zich bliksemsnel onder de mensen, die tot die tijd vrij van problemen en ziekten hadden geleefd.”

We zullen daar hoe dan ook allemaal de prijs voor betalen en nog vele jaren lang de gevolgen moeten dragen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy