Arrogantie Troef

Het zou kunnen dat ik bevooroordeeld ben, maar in mijn ogen zijn rijke en machtige mannen (en vrouwen) bijna altijd bijzonder arrogant. Ik vermoed dat rijkdom en macht op één of andere manier aanzetten of “verleiden” tot arrogantie. Het gevoel van “ik kan me alles permitteren” en “wie doet mij wat?

Dat hebben we bijvoorbeeld gezien bij super rijke of super machtige mannen zoals Silvio Berlusconi, voormalig eerste minister van Italië en mediamagnaat, of Dominique Strauss-Kahn, in betere tijden directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds. Die mannen waren er heilig van overtuigd dat zij zich zonder problemen aan vrouwen of jonge meisjes konden vergrijpen, of dat zij konden frauderen tegen de sterren op. Want ze voelden zich onaantastbaar.

Maar we zien het ook bij onze eigen rijke Belgen. En dan denk ik aan de heren Marc Coucke of Bart Verhaeghe of Paul Gheysens. Alle drie behoren zij tot de top-100 van de rijkste Belgen, en alle drie hebben ze een voetbalclub opgekocht om mee te kunnen pronken. De meest ambitieuze van de drie is vermoedelijk wel Paul Gheysens, baas van Ghelamco, en eigenaar van Royal Football Club Antwerp (nadat Marc Coucke RSC Anderlecht van hem had afgesnoept).

Het is die tomeloze ambitie die de heer Gheysens ertoe gebracht heeft ene Marc Overmars binnen te halen als “sportief directeur”. Marc Overmars was indertijd een succesvol voetballer en daarna “sportbestuurder” bij het gerenommeerde Ajax Amsterdam. Daar werd hij echter heel onlangs ontslagen, of gedwongen ontslag te nemen, na iets té veel klachten wegens “grensoverschrijdend gedrag” tegenover zijn vrouwelijke medewerkers. Ik ken de details niet van de aanklachten, en ik heb er geen idee van hoe ernstig de feiten waren, maar dat er iets niet pluis was, dat lijkt wel zeker. De heer Overmars is in elk geval géén onbesproken figuur.

Dan zou je toch verwachten dat men als werkgever enige voorzichtigheid aan de dag zou leggen als men zo iemand wil aanwerven. Dat men zou proberen na te gaan hoe gevoelig dit zou liggen bij de andere medewerkers, zéker bij de vrouwelijke werknemers. En dat men die gevoeligheden zou proberen weg te werken door bijvoorbeeld garanties te geven dat de nieuwe werknemer zich strikt aan alle ethische codes zou houden en niet in zijn oude fouten zou hervallen. Dan zou je toch verwachten dat de nieuwe werknemer strenge voorwaarden zou opgelegd krijgen. Dan zou je toch verwachten dat alle belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld de sponsors van de voetbalclub, vooraf op de hoogte worden gebracht en dat hun akkoord is gevraagd voor de nieuwe, delicate, aanwerving. Ja toch?
Niets van dat alles. De heer Paul Gheysens meende in zijn arrogantie dat hij zijn zin gewoon kon doordrijven, zonder met een ander rekening te houden. Zonder zich van de gevoeligheden bij anderen iets aan te trekken. Zonder stil te staan bij de mogelijkheid dat anderen zich misschien gekwetst zouden voelen. Want de heer Gheysens is rijk en denkt bij zichzelf: “Wie doet mij wat?”

Zoals veel arrogante mannen vóór hem, heeft ook de heer Gheysens zijn macht overschat. Want de komst van Marc Overmars heeft geleid tot grote commotie in België. En ook in Nederland, waar ze het zo formuleren: “Sowieso is het moreel kompas van het Belgische voetbal verstoord, maar Paul Gheysens heeft helemaal geen moreel kompas.”

Ik vermoed dat de heer Gheysens zich aan dergelijke opmerkingen weinig gelegen laat. In zijn onblusbare ambitie is hij tot alles in staat en tot alles bereid, en het zal hem een zorg wezen als anderen zijn “moreel kompas” in twijfel trekken. Maar helaas voor hem heeft dit ook onverwachte financiële consequenties, en die raken hem ongetwijfeld wél: de mede-sponsors van RFC Antwerp houden het één na één voor bekeken, en willen niet langer aan die voetbalclub gelieerd worden. Voor zijn ambities heeft de heer Gheysens geld nodig, véél geld. En daarvoor moet hij op die sponsors rekenen. Als die afhaken, dan heeft hij een serieus probleem.
Het zou dus best weleens kunnen dat de heer Overmars even vlot en gezwind aan de deur gezet wordt als hij binnen gehaald werd. Het is tenslotte maar een “business deal” voor de heer Gheysens. Als het hem beter uit komt, dan zal hij Marc Overmars even gemakkelijk laten vallen als hij zijn medewerkers eerder voor schut had gezet. Want tenslotte: “Wie doet hem iets?

Ja, ik heb toch het idee dat rijke en machtige mannen meestal ook erg arrogant zijn…

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy