Overgewicht

Onlangs was er op de VRT-NWS site een alarmerend artikel te lezen over het (over)gewicht van de Belgen. Volgens dat artikel “kampt één op de vier kinderen en meer dan de helft van de volwassenen met overgewicht”. Daarmee volgt België trouwens, volgens dat artikel, de Europese trend: in Europa lijdt 59% van de volwassenen aan “obesitas” en bijna één op de drie kinderen zijn “zwaarlijvig”.

Averechts als ik ben, wil ik dat toch een beetje relativeren. Als ik op straat aan het stappen ben, dan zie ik vooral “normale” mensen rondwandelen. Het beeld van die vele dikkertjes uit de schokkende reportages zie ik helemaal niet. Het is bij ons in elk geval niet zoals in Amerika (Noord én Zuid), waar je inderdaad overal in de steden mensen, ook kinderen, ziet lopen die een enorm lichaamsgewicht moeten meesleuren. Maar dat gaat dan over arme mensen, behoeftige mensen, minder bedeelde mensen. Mensen die zich niet veel anders kunnen permitteren dan goedkoop fastfood: een vettige hamburger plus cola. Ernstig overgewicht is in veel gevallen eerder een symptoom van armoede dan van overdaad.

Het beeld van de jeugd die nog amper beweegt en de hele dag lui in bed ligt met zijn/haar smartphone, klopt volgens mij ook niet. De meeste kinderen vinden het zalig om buiten te spelen, om te ravotten, om te bewegen, om zich uit te leven.
Van waar dan dat alarmerend bericht? Om te beginnen omdat men nu véél rapper het etiket “overgewicht” of zelfs “obesitas” op een kind kleeft dan vroeger. Als een kind een beetje mollig van aanleg is, dan krijgt het van het CLB al gauw het verwijt “te zwaar” mee, en dan worden de ouders op het matje geroepen. Terwijl er niet persé iets aan de hand is: sommige mensen zijn nu eenmaal eerder “volslank” van nature. Het probleem is dat iedereen zich blind staart op dat fameuze BMI, de “Body Mass Index”, terwijl dat eigenlijk maar een arbitraire parameter is om “overgewicht” te definiëren. Een “hoge” BMI, méér dan 25, betekent niet altijd “overgewicht”. Het vetgehalte in ons lichaam is bijvoorbeeld ook een belangrijke factor. En hoe dan ook, nogmaals: sommige mensen, sommige kinderen hebben nu eenmaal een genetische aanleg om zwaarder te zijn dan anderen. Niet iedereen heeft het geluk om super slank te blijven, wat hij/zij ook aan voedsel binnen speelt. Ook onze schildklier speelt daar bijvoorbeeld een grote rol in. Of onze hormonen.

Waarom dan die toegenomen aandacht voor dat “overgewicht”? Als je het mij vraagt: voor een groot deel door het lobbywerk van de voedingsindustrie en van de farma-bedrijven. Al die waarschuwingen moeten ons er allemaal toe aan zetten om meer “gezond” te eten, en dan komt men onvermijdelijk uit op “light food”. En dat “light food” is (uiteraard) duurder, véél duurder, dan “gewoon” voedsel. We zouden allemaal naar de bio-winkel moeten, of naar de bio-afdeling in de supermarkten (die dat gat in de markt uiteraard ook ontdekt hebben). En we zouden allemaal naar de apotheker moeten om die wondermiddelen te halen waardoor we zullen afslanken. En uiteraard ook de vitamine- en voedingssupplementen om onze “light” voeding aan te vullen.

Ik ben misschien té averechts en té kritisch, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat die hele heisa rond het overgewicht van de mensen, en van de kinderen, een slinkse promotiecampagne is om ons ertoe aan te zetten méér van die dure “gezonde” voeding te consumeren.
Het niet uit te roeien “schoonheidsideaal” speelt hier trouwens ook nog altijd een perfide rol in. Om één of andere reden blijft men vasthouden aan dat ideaal van een “anorexia”-figuur. Ondanks de vele goede voornemens om dat ideaal overboord te gooien. En ja, vergeleken met die “anorexia”-poppetjes die ons altijd voorgespiegeld worden, zijn de meesten van ons inderdaad “te dik”.

Let wel: ik zeg niet dat we allemaal “gezond” eten. We consumeren bijvoorbeeld allemaal veel te veel suiker. Maar dat doen we voor een heel groot deel onbewust. De voedingsproducenten hebben suiker binnen gesmokkeld in zowat alles wat we eten. Zelfs in producten waar we het totaal niet zouden verwachten. De bedoeling daarvan is simpel: suiker creëert heel kort na de consumptie alweer een hongergevoel.

Zo wint de voedingsindustrie eigenlijk twee keer. Ze winnen door ons hongergevoel te stimuleren, omdat ze overal suiker in stoppen, zodat we méér zouden eten. En ze winnen door ons dan weer “gezonde” voeding op te dringen omdat we “te zwaar” zijn door al die suiker. En de “gezondheidsexperten”, die gaan daar blindelings in mee. Zoals “experten” eigenlijk altijd doen…

Reacties

Populaire posts van deze blog

Welcome Home

School

Diagnose