Er zit een Poetin in elk van ons

Ik vermoed dat Vladimir Poetin dezer dagen zowat de meest gehate persoon moet zijn. Over de hele wereld. Behalve dan in Rusland, waar hij door de grote massa (nog altijd) op handen gedragen wordt. We noemen hem een leugenaar, een bedrieger, een hypocriet.

Het ís ook wel zo dat hij in de aanloop naar de oorlog (die geen “oorlog” mag genoemd worden) tegen al zijn gesprekspartners staalhard heeft zitten liegen: dat hij absoluut niet van plan was Oekraïne binnen te vallen. En het ís ook wel zo dat hij in eigen land de ware aard van die inval blijft ontkennen en verbergen; in zoverre zelfs dat de Russische versie van Wikipedia verbod heeft gekregen een artikel over de oorlog in Oekraïne op te nemen. En het ís ook wel zo dat hij het ene na het andere uit-de-lucht-gegrepen argument heeft verzonnen om zijn oorlogsdaden goed te praten. En het ís ook wel zo dat hij zijn wandaden, of de misdaden die in zijn naam gepleegd werden, in alle toonaarden blijft ontkennen ondanks de onloochenbare bewijzen: “Rusland valt geen burgerdoelwitten aan!” Dat is cynische, leugenachtige en arrogante hypocrisie van een hoger niveau.

Maar als we eerlijk zijn voor en met onszelf, als we diep in ons hart kijken… Schuilt er dan niet ergens “een Poetin” in elk van ons? Niet op dat niveau, en niet met diezelfde zware en vreselijke consequenties. Dat wel. Maar toch.

Hebben we niet allemaal ooit eens, of méér dan eens, iemand gekwetst of beledigd of in de steek gelaten of benadeeld? En hebben we dat niet achteraf, of op het moment zelf, op één of andere manier voor onszelf “goed gepraat” in een (al dan niet succesvolle) poging ons geweten te sussen? Hebben we niet allemaal ooit wel eens, of méér dan eens, iets gedaan wat bij voorkeur verborgen moet blijven en wat niemand in onze omgeving mag weten? Hebben we niet allemaal ooit al eens, of meer dan eens, een stomme uitvlucht verzonnen om iets niet te moeten doen of om iets juist wél te mogen doen?
Nee, we hebben geen flatgebouwen plat gebombardeerd, we hebben geen onschuldige burgers vermoord, we hebben geen ziekenhuizen aangevallen. Althans, ik in elk geval toch niet. Maar we zijn heel zeker niet altijd volkomen “onschuldig” geweest in ons leven, we hebben niet altijd met een ander rekening gehouden. We hebben af en toe (te dikwijls, misschien) in de eerste plaats aan onszelf gedacht en voor onszelf gezorgd, desnoods ten koste van een ander. En we hebben dat altijd “goed gepraat”, of dat toch geprobeerd. In elk geval voor onszelf, en als het enigszins kon ook voor hen aan wiens oordeel wij waarde hechten. En die momenten waar we helemaal in de fout gegaan zijn, die proberen we simpelweg te ontkennen. In de eerste plaats voor onszelf, maar ook voor hen aan wiens oordeel wij waarde hechten.

Dus nee: zo heel erg anders dan Vladimir Poetin zijn we allemaal niet. Ook al is het op een heel andere schaal. Uiteraard moeten en mogen we met luide stem ons protest tegen zijn daden en misdaden blijven uitroepen. (Ook al haalt dat allemaal niks uit. Het is niet dat hij zich daar iets van zou aantrekken.)

Maar af en toe moeten we misschien toch ook eens in eigen boezem kijken: “Wie zonder zonde is, …

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy