Griezelig

Wat er zich op 6 januari 2021 precies heeft afgespeeld in Washington zullen we vermoedelijk nooit te weten komen. Maar de verhalen die naar boven gekomen zijn tijdens de hoorzittingen daaromtrent, klinken even beangstigend als een politieke thriller.

Vooral de getuigenis van Cassidy Hutchinson, een stafmedewerkster in het Witte Huis, was onthutsend en ronduit vernietigend voor ex-president Donald Trump en voor de snode plannen die hij samen met zijn naaste omgeving aan het smeden was. Al zal hij daar nooit ofte nimmer voor aangeklaagd worden.

Wat ik hierbij bijzonder griezelig vind, is dat het hele verhaal bijna een exacte kopie is van de plot uit “Het Washington Decreet” van Jussi Adler Olsen. Ik heb eerder al eens waarschuwend naar dat boek verwezen, in het stukje “Executive Order”, op 21/09/2020, in mijn oude blog (https://www.bloggen.be/andershandig/ )

Eén van de centrale personages in het boek is Doggie Rogers, een medewerkster van de presidentiële staf in het Witte Huis (net als Cassidy Hutchinson in het echt). Min of meer per toeval, en geheel onbedoeld, is zij getuige van allerlei berichten en uitspraken die erop wijzen dat in de entourage van de president plannen worden gesmeed voor een staatsgreep en de installatie van een dictatuur in de USA. Als zij aanstalten maakt om haar onrustwekkende ontdekkingen wereldkundig te maken, probeert men eerst haar geloofwaardigheid onderuit te halen, en uiteindelijk moet ze zelfs voor haar leven vrezen.
Dit scenario is bijna identiek aan wat zich begin januari 2021 in het echt in Washington heeft afgespeeld. En wat Doggie Rogers in het boek overkomen is, was ook het lot van Cassidy Hutchinson: ook haar geloofwaardigheid werd door het Trump-kamp met alle mogelijke middelen onderuit gehaald.

Wat misschien nog het griezeligst van al is, is dat het allemaal opnieuw staat te gebeuren, straks in Brazilië. En de hele wereld staat erbij en kijkt ernaar…

Later dit jaar, op 2 oktober, zijn er immers ook in Brazilië opnieuw presidentsverkiezingen. En net als Donald Trump is de huidige president Jair Bolsonaro hoegenaamd niet van plan zijn lucratieve baan op te geven. Wat ook het resultaat van de verkiezingen zal zijn. Lang van te voren had hij al aangekondigd dat hij de verkiezingsresultaten niet zou accepteren als hij niet als winnaar uit de bus zou komen. Volgens hem zou hij alléén kunnen verliezen als de verkiezingen vervalst werden. Ik heb daar eerder al eens op gewezen in een oude blog: “Een Clown in Brazilië”, op 24/02/2021.
Die nieuwe verkiezingen komen ondertussen akelig dichtbij, en de peilingen zien er allesbehalve gunstig uit voor de zittende president. Zijn opponent, de linkse kandidaat Lula da Silva, ligt een straatlengte voor in alle recente peilingen. Niet alleen omdat hij zelf erg populair is, maar vooral omdat Bolsonaro van zijn presidentschap een ware puinhoop heeft gemaakt: hij heeft de corona-pandemie systematisch ontkend en genegeerd (net als Trump); hij heeft de vernietiging van het Amazone-woud eerder aangemoedigd dan verhinderd; de overheidsdiensten en de gezondheidszorg en het onderwijs zijn compleet afgebroken. Bolsonaro was ontzettend populair, zeker bij de arme bevolking, toen hij in 2018 president wilde worden, vooral door zijn ultranationalistische politiek en zijn oproep om Brazilië “weer groot” te maken, maar daar is vier jaar later niets van overgebleven.
Nu riskeert hij dus effectief de komende verkiezingen te verliezen, en begint hij zijn vroegere dreigementen ook werkelijk uit te voeren. In al zijn toespraken en berichten op de sociale media roept hij in weinig bedekte termen op tot geweld als hij de verkiezingen zou verliezen. Politieke tegenstanders worden vermoord of verdwijnen spoorloos, en de verkiezingsmeetings van zijn tegenstander worden systematisch verstoord. Hij heeft trouwens het leger al opgeroepen om “paraat” te staan als het nodig mocht zijn. De kans is dus reëel dat Brazilië op of na 2 oktober het toneel zal worden van grof geweld en misschien zelfs een nieuwe burgeroorlog.

Doet dit alles een beetje aan de Trump-plannen denken? En zou dat ook niet bij Joe Biden een lichtje doen branden en een alarm doen afgaan? Dat zou je denken, niet? Maar die lijkt de situatie anders in te schatten, vermoedelijk wegens de paranoïde Amerikaanse vrees voor een zoveelste “links regime” in Zuid-Amerika: “Op de Top van de America’s in Los Angeles was Bolsonaro een van de weinigen die een privé-onderhoud kreeg met Biden. Tijdens die ontmoeting vroeg Bolsonaro hulp om Lula te verslaan, omdat hij volgens hem “ingaat tegen de belangen van de VS”. Biden gaf daar een ontwijkend antwoord op, maar tijdens de top sprak hij zijn lof uit voor de manier waarop Bolsonaro het Amazone-regenwoud beheert.

Om maar te zeggen: mensenrechten en eerlijke verkiezingen zijn dan misschien wel belangrijk in Amerika, maar de strijd tegen de “verfoeide socialisten” is nog véél belangrijker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy