Zona

Ik heb een licht vermoeden dat de farma-bedrijven dringend op zoek zijn naar nog wat extra inkomsten. “Ze zijn de voorbije jaren nochtans ferm verwend geweest!” zal u wellicht denken. En inderdaad: dankzij het Covid-vaccin zijn er winsten geboekt zoals nooit eerder. Maar vergeet niet dat er maar enkele chansaars waren die het groot lot gewonnen hadden met de “Corona-crisis”: Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson.

Voor Pfizer en Moderna blijft de pret zelfs duren. Want zij mogen de “aangepaste” vaccins leveren voor onze “herfst-booster”: onze vierde prik, voor wie dat wil. En aangezien die vaccins na een goeie drie maanden alweer uitgewerkt zijn, komt er in de lente heel waarschijnlijk weer een volgende prik aan, onze “lente-booster”. Hun bedje is gespreid en hun toekomst is verzekerd. Zij hebben een “Win for Life” biljet op zak. Maar niet iedereen heeft kunnen mee profiteren van de Corona-hype. Veel farma-bedrijven zijn jammer genoeg uit de boot gevallen. Al hebben ze wel allemaal erg goed geboerd, de voorbije twee à drie jaar.

Om de jackpot wat eerlijker te verdelen, zijn onze verstandige leiders op het idee gekomen om ook andere vaccins te promoten. Zoals het vaccin tegen het Apenpokken-virus. Ik weet het: de hoeveelheden zijn tot nu toe maar een fractie van wat voor Covid verkocht werd. Maar wat niet is, kan nog komen. Als het een beetje mee zit, groeit ook dat op de langere duur wel uit tot een ware pandemie. Het is een beetje zoals bij het Hiv-virus. Ook dat is bescheiden begonnen, bij enkele homo-mannen, maar het heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot één van de meest dodelijke ziekten op onze planeet. Ook de Apenpokken zijn voor het eerst van mens tot mens overgedragen door homoseksueel contact, al gaat het strikt genomen niet over een “seksueel overdraagbare ziekte”. Het grote verschil met AIDS is dat de Apenpokken pas besmettelijk zijn als er uitwendige symptomen optreden: de bulten en zweren op de huid. Zodat de ziekte eigenlijk bijzonder gemakkelijk in te perken is: als iedereen die de symptomen bij zichzelf ontdekt, in isolatie zou gaan en elk intiem contact met een ander zou vermijden, dan kan de ziekte zich niet verder verspreiden. Mannen die de ziekte aan andere mannen, of vrouwen, doorgeven, zijn ofwel idioten die niet beseffen wat ze aanrichten, ofwel misdadigers.

Maar ook bij het Apenpokken-vaccin zijn de grote winsten voorbehouden aan één enkel bedrijf. Er is blijkbaar maar één farma-bedrijf dat een in Europa erkend vaccin maakt. Het vaccin in kwestie is “Imvanex”, ontwikkeld door het Deense biotech-bedrijf “Bavarian Nordic”. Het is eigenlijk een vaccin dat ontwikkeld werd tegen de pokken, maar dat evengoed zou werken tegen Apenpokken.

Er zijn helaas nog zó veel andere farma-bedrijven die dan uit de boot vallen. Gelukkig zijn onze autoriteiten bijzonder inventief. Want zie: de “Hoge Gezondheidsraad” komt nu met het advies om alle 60-plussers te vaccineren tegen “Zona” of “Gordelroos”.

Zona wordt veroorzaakt door een virus uit de “Herpes”-familie. Iedereen, of toch zo goed als, is drager van dit Herpesvirus. We krijgen dat meestal als baby: het veroorzaakt de “Waterpokken” of “Windpokken”. Als baby genezen we daar vanzelf van, maar het virus blijft wel sluimeren in ons lichaam. Telkens als we minder weerstand hebben, bijvoorbeeld door extreme vermoeidheid of bij grote stress, wordt het weer even actief, en dan krijgen we een koortsblaas of meerdere koortsblazen op onze lippen.
Zestigplussers die nooit de Windpokken gehad hebben, blijken heel erg vatbaar te zijn voor besmetting door het “Herpes-Zoster” virus. En bij die “oudjes” veroorzaakt het virus dan “Zona” of ”Gordelroos”. Volgens de officiële website www.gezondheidenwetenschap.be is de ziekte in de meeste gevallen totaal onschuldig: “Zona geneest in principe vanzelf en heeft geen speciale behandeling nodig. Je mag gewoon douchen en in bad. Ga wel niet zwemmen zolang er vocht in de blaasjes zit.” Bij personen die tot een “risicogroep” behoren, zoals 60-plussers die geen Windpokken gehad hebben, zal de behandelende arts wel antivirale medicatie voorschrijven.

Zona, of Gordelroos, bestaat al honderden jaren, evengoed als de Windpokken. We hebben daar allemaal leren mee leven, en in het ergste geval voelen we ons enkele dagen bijzonder ambetant en ongelukkig. Zo gaat dat nu eenmaal. Maar de Hoge Gezondheidsraad zag er duidelijk een ideaal instrument in om nog een paar firma’s te verwennen. En dus komt er een vaccin tegen “Gordelroos”. Voor alle 60-plussers. En we zijn met velen. “Kassa, kassa!"

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy