Daar is Trump

Een erg naïef deel van mij had gedacht, of gehoopt, dat Donald Trump effectief niet aan de (voor)verkiezingen zou mogen deelnemen wegens zijn bijdrage aan de poging tot staatsgreep en omver werpen van de democratie, begin 2021. Maar ik had beter moeten weten: hij heeft de meerderheid van de rechters in het Federaal Hooggerechtshof nog zelf benoemd en hij heeft die dus in zijn zak; zij zullen nooit tegen hem oordelen in zo’n aanklacht (of bij welke aanklacht dan ook). En dus kan Donald Trump zich vrijmoedig opwerpen als presidentskandidaat voor de Republikeinen. Er zijn er die denken dat er nog een aantal mogelijke obstakels kunnen opduiken die hem toch nog de weg zullen versperren, maar dat is “wishful thinking”. Niets kan hem nog tegenhouden. Ook niet de mogelijke processen die hem te wachten staan (en die trouwens met handige maneuvers telkens opnieuw uitgesteld worden). Integendeel zelfs: bij elk proces vergroot zijn aanhang en worden zijn fans nog fanatieker. En zelfs als hij veroordeeld zou worden, dan nog zal hij doorgaan. En hij zal verkozen worden. De oude en seniele Joe Biden heeft geen schijn van kans; Trump wordt de volgende president van de USA.

En dat vooruitzicht vervult mij met afgrijzen. Want als Trump president wordt, wordt dat een ware catastrofe. Voor de Amerikanen zelf, en voor de hele wereld! Want Donald Trump is maar in één iets geïnteresseerd: Donald Trump zelf. Al de rest ligt buiten zijn leefwereld.

Vrouwenrechten zullen (verder) beknot worden, progressieve boeken zullen gecensureerd worden, homo’s en lesbiennes zullen onderdrukt worden. Kinderbijslag of toelagen om studieleningen af te betalen zullen geschrapt worden, de ziekteverzekering zal weer voorbehouden worden aan de rijken. Kinderen van immigranten zonder papieren zullen het land uitgezet worden, ook al zijn ze in Amerika geboren en hebben ze er gestudeerd. Alle illegale migranten zullen zonder pardon en zonder veel omhaal in concentratiekampen opgesloten worden. De wapenlobby zal zich weer kunnen uitleven en het wapenbezit en wapengebruik zal ongebreideld toenemen, en dus ook het aantal slachtoffers van vuurwapens. De rijken zullen minder belasting betalen en de minder gegoeden des te meer want er zal geld nodig zijn om de defensie-uitgaven te laten stijgen. Het milieu zal niet langer ontzien worden en ondergeschikt zijn aan de groei van de industrie, en de heilige gronden van de Native Americans zullen zonder aarzelen ingepalmd worden om naar olie of gas te boren.

Trump zal zowat alle internationale akkoorden en verdragen opzeggen. Hij zal een nationalistische en protectionistische koers varen op economisch gebied en allerlei invoerheffingen instellen om de invoer te beperken en de eigen industrie te beschermen, met als gevolg dat de wereldwijde economie totaal verstoord zal worden. Hij zal Oekraïne in de steek laten omdat Europa hem totaal niet interesseert, en dus zal Poetin er vrij spel krijgen. In het Midden-Oosten zal hij volop de kaart van Israël trekken en de Palestijnen in de kou laten staan. We mogen ons dus aan meer en grotere brandhaarden verwachten, zowel in Europa als in het Midden-Oosten.

Kortom: Trump zal als president Amerika en de hele wereld in chaos en rampspoed storten. We mogen ons alvast op het ergste voorbereiden, vrees ik. Ik ben in normale omstandigheden eigenlijk niet echt een pessimist als het gaat over onze toekomst, maar de komst van Donald Trump op het wereldtoneel vervult mij met diepe en intense angst: dit loopt echt niet goed af.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy