De Narcisten

Ik heb in een eerder stukje al eens de vergelijking gemaakt tussen de YouTuber Acid en ex-president Donald Trump omdat beiden overduidelijk narcisten zijn die floreren bij de aandacht, in positieve of negatieve zin, die ze krijgen. En heel zeker ook in hun gelijkaardige reflex om zichzelf als “slachtoffer” voor te stellen. Bij elk proces dat hij aan zijn been heeft, schreeuwt Donald Trump het uit dat hij het slachtoffer is van een partijdige justitie, en zijn aanhang slikt dat zondermeer. Zo was het ook bij het proces dat Acid onlangs aangesmeerd kreeg wegens smaad en elektronische belaging. Hij hield vol dat justitie zwaar gefaald had door hem dat proces aan te doen en dat hij een slachtoffer was van “juridische dwaling”.

Nu recent is daar nog een narcist bijgekomen: “Schild & Vriend” voorman en “Vlaams Belang”-sympathisant Dries Van Langenhove.

De heer Van Langenhove moest terecht staan voor “aanzetten tot haat” en voor “negationisme”. Zelf vond hij het niet nodig naar zijn proces te komen om zich te verdedigen tegen de aantijgingen, maar zijn advocaat kwam met de bewering dat zijn proces een “politiek proces” was en dat dit aantoonde dat “justitie rot is”. (Dat een advocaat met zo’n bewering afkomt, is behoorlijk straf. Ik kan me eigenlijk moeilijk voorstellen dat iemand in de toekomst nog vertrouwen zal hebben in advocaat Rieder na zo’n uitspraken.) Dit is exact dezelfde strategie als die van Donald Trump: hij valt het establishment als geheel aan, en wakkert daarmee het algehele wantrouwen van de bevolking tegen de gevestigde machten aan. Wat uiteraard perfect past in het discours van het Vlaams Belang. Zodat, net als bij Trump, dit proces alleen maar in het voordeel van die partij zal werken; veroordeling of niet.

Maar nu blijken er nog meer overeenkomsten te zijn. Want in navolging van de YouTuber Acid heeft de heer Van Langenhove aangekondigd dat hij een “crowd funding” wil opstarten om zijn (toch wel serieuze) boete te betalen. Dat lijkt een nieuwe trend te zijn bij veroordelingen waar een geldboete op volgt: je mobiliseert je aanhang en laat die bijdragen om het bedrag van de boete bijeen te krijgen. Waarom zou je je dan als misdadiger nog inhouden? Als je maar populair genoeg bent, dan kan je je blijkbaar zowat alles permitteren; je laat gewoon anderen opdraaien voor de boete. Dat is ook de filosofie van Donald Trump, trouwens. Ook Donald Trump moet serieuze boetes betalen, maar dat lijkt hem niet te deren: hij heeft blijkbaar genoeg geldschieters die hun duit in het zakje willen doen.

Narcisten zoals Trump of Acid of Van Langenhove trekken zich al bij al heel weinig aan van wat “de anderen” over hen denken. Ze zijn zó vol van zichzelf dat ze bijna per definitie overtuigd zijn van hun eigenwaarde, en ook van hun eigen “grote gelijk”. Het zet bij dat soorten mensen dus ook geen zoden aan de dijk om hen te straffen of om hen een boete op te leggen. Ze hebben geen schuldgevoel en blijven, tegen alles en iedereen in, overtuigd van hun “onschuld”. Dat is de kernboodschap die elk van die figuren na hun proces(sen) bleven verkondigen. En het bizarre is dat zij met die boodschap blijkbaar heel veel mensen, medestanders, kunnen overtuigen.

Zolang er (voldoende) mensen zijn die met open ogen in de vertoning van die narcisten blijven trappen, zullen zij blijven floreren en zullen zij in de overtuiging blijven dat ze zich alles kunnen en mogen permitteren. En dan zit de wereld plots opgescheept met een machtig en gevaarlijk man als Donald Trump als president van Amerika.

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy