Het Avondnieuws

Een selectie van enkele koppen uit het avondnieuws van de voorbije dagen…

“Bij een massale vechtpartij aan het station van Geel zijn 3 gewonden gevallen, onder wie 1 zwaargewonde. Volgens het parket van Antwerpen ging een 50-tal minderjarigen met elkaar op de vuist.”

“In Kortrijk zal Jurgen Vankeersbilck zijn café De Vlaskapel niet heropenen nadat 3 mannen hem zwaar hebben toegetakeld na een discussie over wisselgeld. Hij lag 5 dagen in een coma en is nog altijd aan het herstellen.”

“In Laken zijn 5 politiemensen gewond geraakt toen ze een feest wilden stilleggen in een loods op het domein van Camping 58.”

“Een 27-jarige Irakese man is aangehouden op verdenking van poging tot moord nadat hij een vrouw (69) zou hebben neergestoken op een trein in het station van Antwerpen Centraal. De vrouw raakte zwaargewond, maar is intussen buiten levensgevaar.”

“’Baby van de martelaar’: meisje met keizersnede geboren uit lichaam van dode moeder in Gaza.”

“De Palestijnse civiele bescherming heeft binnen het complex van het Nasser-ziekenhuis van Khan Younis in de Gaza-strook tientallen lichamen aangetroffen in een massagraf.”

“De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn minister van Defensie Joav Gallant zijn niet te spreken over berichten dat de VS sancties zou opleggen aan een bepaalde Israëlische legereenheid. Dat bataljon wordt ervan beschuldigd mensenrechten te hebben geschonden op de Westelijke Jordaanoever.”

“Het Israëlische leger heeft tijdens een grootschalige raid op de Westelijke Jordaanoever 14 Palestijnen gedood. Dat zegt de Palestijnse Rode Halve Maan.”

“’Crisis van epische omvang’: de vergeten oorlog in Soedan, die miljoenen mensen op de vlucht jaagt. Hongersnood dreigt bij miljoenen Soedanezen op de vlucht voor bloedige burgeroorlog.”

“Bij een Russisch bombardement op de Oekraïense regio Dnipropetrovsk zijn zeker 8 doden en verschillende gewonden gevallen. 2 van de dodelijke slachtoffers zijn kinderen.”

“In de Oekraïense stad Tsjernihiv zijn zeker 17 doden gevallen na 3 inslagen van Russische raketten. Een flatgebouw van 8 verdiepingen was een van de getroffen gebouwen.”

“In Frankrijk, ter hoogte van het strand van Wimereux, zijn afgelopen nacht zeker 5 migranten omgekomen bij een poging om het Kanaal over te steken.”

Toenemend geweld in eigen land, brutale schending van de mensenrechten in Palestina, niets-ontziende bombardementen in Oekraïne, een rampzalige hongersnood in Soedan, wanhopige vluchtelingen uit Afrika, … Het zijn maar enkele voorbeelden; ik had er nog véél  meer kunnen opsommen: er zijn talloze “vergeten” (of “genegeerde”) conflicten en rampen die door de mens veroorzaakt worden, in talloze landen en regio’s.

Misschien is er altijd al veel geweld geweest, misschien zijn de mensen al altijd wreed geweest, maar kregen we dat gewoon niet te horen of te zien? Feit is natuurlijk dat we nu veel meer nieuws te slikken krijgen dan pakweg twintig jaar geleden. Maar toch… Ik kan me niet van de deprimerende indruk ontdoen dat de wereld veel harder geworden is, veel meer gewelddadig, veel agressiever. Op grote schaal, in de verschillende oorlogen en conflicten overal ter wereld. Maar ook op “kleine schaal”: zinloze vecht- en steekpartijen, onuitgelokte agressie.

En dan bekruipt mij de vraag: “Waar gaat dit naartoe? Waar zal dit eindigen?” De neiging tot zelfdestructie lijkt niet meer te stoppen bij de mens. Ik kijk een beetje meewarig naar al die heisa omtrent de klimaatverandering en de paniekreacties daarbij. Zoals we nu bezig zijn, is het klimaat wel het minste van onze zorgen. Als we elkaar blijven vermoorden, zal er niemand meer overblijven wanneer het ooit zo ver komt dat het klimaat om zeep is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

A whiter Shade of Pale

Naïve

To Daddy